به گزارش عصر توریسم معاون سرمایه گذاری و تأمین منابع سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی اظهار داشت: اگر واحدهای اقامتی پیرامون مشهد را حذف نماییم، شهرداری مشهد ورشكسته خواهد شد.
به گزارش عصر توریسم به نقل از ایسنا، احمد دیناری امروز در سمینار تخصصی «سرمایه گذاری در صنعت گردشگری شهر مشهد» كه در پژوهشكده گردشگری جهاد دانشگاهی واقع در دانشگاه فردوسی برگزار شد، در رابطه وضعیت گردشگری استان، اظهار نمود: بعضی از دوستان كارشناس به دنبال افزایش ماندگاری گردشگران در مشهد هستند، این درحالی است كه باید به جای افزایش اقامت گردشگر، به دنبال افزایش تكرار سفر توریست به مشهد باشند، ازاین رو كوشش برای تكرار سفر توریست اهمیت بیشتری دارد.
وی ادامه داد: نیاز است برخی مواقع به صحبت ها و دیدگاه های سرمایه دار توجه داشت، درواثع شرایط كشور به صورت مطلوب مهیا نیست تا سرمایه گذار بتواند تغییر چشمگیری در حوزه گردشگری تولید كند. یكی از شاخص های اصلی سرمایه گذاری در حوزه گردشگری، جذب سرمایه گذاران و تولید اشتعال پایدار در خراسان رضوی است، چراكه تنها حوزه ماندگار كه نیاز به آب، برق و یكسری از زیرساخت های دیگر ندارد صنعت گردشگری می باشد.
90 درصد تأسیسات گردشگری استان در مشهد متمركز است
دیناری افزود: درحال حاضر استان، دارای 2227 تأسیسات گردشگری بوده كه بیشتر از ۹۰ درصد این تأسیسات در شهر مشهد متمركز هستند كه نشانگر تمركزگرایی صرف است. البته توجه به این نكته مشهد دارای فرصت گردشگری خاص «حرم امام رضا» اهمیت چندانی در جذب این سرمایه ها دارد. ازاین رو حرم امام رضا، جاذبه اصلی گردشگری می باشد كه ماهیت بین المللی دارد.
معاون سرمایه گذاری و تأمین منابع سازمان میراث فرهنگی تصریح كرد: رویكرد سازمان میراث فرهنگی استان، تمركززدایی سرمایه گذاری در حوزه گردشگری تا بخشی از این سرمایه ها به شهرستان های دیگر چون نیشابور، سبزوار، تربت جام و تربتحیدیریه تزریق شود؛ چراكه قابلیت این شهرستان ها در حوزه گردشگری بالاست.
نیمی از واحدهای اقامتی كشور در مشهد مستقر هستند
وی با اشاره به اینكه ۲۵ نوع تأسیسات گردشگری و حدود ۲۰۰۰ واحد گردشگری در مشهد وجود دارد، خاطرنشان كرد: وجود این میزان از تأسیسات و واحدهای گردشگری در مشهد هم مثبت و هم منفی است. از آنجائیكه این تعداد از واحدهای گردشگری در مشهد، شهر را شاخص می كند، چراكه نیمی از واحدهای اقامتی ایران و ۵۰ درصد از هتل آپارتمان های كشور در مشهد است. پس از مشهد، اردبیل و تهران در جایگاه دوم و سوم هستند.
برخی برای ساخت واحد اقامتی در مشهد پروانه ساخت مجانی می گیرند
دیناری اظهار نمود: از سویی دیگر تمركز این حجم از تأسیسات گردشگری در مشهد منفی است، چراكه سرمایه گذاران تنها تلاش كردند، واحد اقامتی در شهر بسازند، این درحالیست كه بایستی برای اقامت گردشگران برنامه ریزی های لازم صورت گیرد. متأسفانه به واسطه عدم هماهنگی میان دستگاه های اجرایی و جزیره ای عمل كردن برخی از این دستگاه های در رابطه با زائر و زیارت منجر می گردد كه بعضی از آنها به صورت مستقل با زمین و پروانه های ساخت مجانی در این حوزه ورود پیدا می كنند. این اتفاق منجر به زیان رسی بخش خصوصی می گردد.
معاون سرمایه گذاری و تأمین منابع سازمان میراث فرهنگی تشریح كرد: سازمان میراث فرهنگی استان برای تولید تأسیسات گردشگری به صورت ماهیانه تنها پنج پروانه ساخت برای بخش خصوصی صادر می كند. درواقع از مشكلات ما عدم واگذاری زائرسراهای دولتی بوده، همینطور برخی از واحدهای گردشگری به صورت غیرمجاز در پیرامون حرم، كار می كنند كه متولی این واحدها، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیست، بلكه دستگاه های دیگر است. درواقع زمانی كه بعضی از این دستگاه های اجرایی عملكردی این گونه داشته باشند، نقشه راهی در سرمایه گذاری حوزه گردشگری وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به این مورد كه اگر واحدهای اقامتی پیرامون مشهد را حذف نماییم، شهرداری مشهد ورشكسته خواهد شد، توضیح داد: درواقع این واحدهای اقامتی، درآمد پایدار به همراه دارند كه فرصتی برای مدیریت شهری تولید می كند، ازاین رو بایستی از حوزه های خصوصی حمایت كرد. در شهرهای دیگری از كشور چون شیراز، شهرداری در مقاطعی از حوزه خصوصی حمایت كرده و یك سری از مالیات ها و هزینه ها را حذف نمود. در این راستا نیاز است تا شورای شهر مشهد، سیستمی تشویقی برای تأسیسات گردشگری مشهد در نظر بگیرد.
بهره برداری از 290 پروژه گردشگری با هزینه 8 هزار میلیارد تومان تا سال 1404
دیناری اظهار داشت: بیشتر از 290 پروژه درحال ساخت حوزه گردشگری با حجم سرمایه گذاری بیشتر از ۸ هزار میلیارد تومان بوده، كه بدون احتساب زمین و نرخ تورم است كه منجر به ایجاد بیشتر از ۱۰ هزار و ۵۰۰ شغل در استان خواهد شد. برپایه پیش بینی ها 290 پروژه گردشگری تا سال ۱۴۰۴ به بهره برداری خواهد رسید. نكته قابل توجه این است كه ۷۵ درصد پروژه ها در شهر مشهد است. همین امر نشانگر این است كه سرمایه گذاران آرام آرام به سمت سرمایه گذاری در شهرستان ها گرایش پیدا كردند.
اشتغال 35 هزار نفر به صورت مستقیم در حوزه تأسیسات گردشگری
معاون سرمایه گذاری و تأمین منابع سازمان میراث فرهنگی بیان كرد: با برنامه ریزی های مناسب دولت، میزان سرمایه گذاری در شهرستان ها و روستاها افزایش یافته كه نشانگر رقم خوردن اتفاقات خوبی است، چراكه منجر به پیشگیری از مهاجرت های معكوس می گردد و توزیع متوازن سرمایه گذاری در استان را به همراه خواهد داشت. تلاش بر این است تا این خلأها برطرف شود. هم اكنون ۳۵ هزار نفر به صورت مستقیم در حوزه تأسیسات گردشگری فعالیت می نمایند و ۹۰ هزار نفر هم به شكلی غیرمستقیم در این حوزه فعالند.
وی با اشاره به فعالیت های سازمان میراث فرهنگی در استان اضافه كرد: اعتباری كه سازمان میراث فرهنگی برای سرمایه گذاری در حوزه اشتغال روستایی درنظر گرفته ۱۴ میلیارد تومان است كه بیشتر آن در حوزه اقامت گاه های بوم گردی هزینه شده است. تسهیلات در این زمینه در شهرهای زیر ۱۰ هزار نفر ۶ درصد و روستاهایی كه در مناطق مرزی هستند ۴ درصد است. تابحال ۱۰میلیارد ۵۰۰ میلیون تومان از این اعتبارات پرداخت شده كه منجر به ایجاد شغل شده است. تا آخر سال جاری ۱۰۰ درصد تعهد میراث گردشگری یعنی پرداخت ۱۴ میلیارد تومان عملی خواهد شد.
وی اظهار داشت: در حوزه سرمایه گذاری گردشگری تسهیلاتی برای بخش خصوصی درنظر گرفته شده است، ازآنجا كه سازمان میراث با بانك ها توافقاتی دارد برای پروژه های كلانی كه دارای ۲۰ درصد توسعه فیزیكی باشند، تسهیلات چهار درصدی عرضه می دهد. همینطور در چارچوب سامانه بهین یاب، به سرمایه گذاران یارانه پرداخت می گردد. از سویی دیگر یكسری كمك های فنی و اعتباری عرضه می گردد كه سهم آن ۱۵ میلیارد تومان به صورت تخصیصی و یك میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان پرداختی است.
دیناری با اشاره به اینكه بیشترین سرمایه گذاری گردشگری در مشهد در حوزه واحدهای اقامتی بوده، اما در شهرستان ها بیشتر در زمینه تأسیسات كه جنبه ماهیت گردشگری دارند چون مجتمع های گردشگری، سفره خانه های سنتی و اقامت گاه های بوم گردی در مشهد و پیرامون آن است، بیان كرد: امروز درخواست برای سرمایه گذاری بیشتر شده است. برای نمونه در چند سال اخیر هتل آپارتمان دارهای مشهدی به علت افزایش قیمت ها و تغییر نوع گردشگران عرب كه وارد مشهد می شوند درخواست تغییر به هتل دارند تا بتوانند تعداد اتاق های خویش را افزایش داده و هزینه ها را كنترل كنند. درواقع تغییر شرایط بازار منجر به تغییر نوع سرمایه گذاری ها خواهد بود.
معاون سرمایه گذاری و تأمین منابع سازمان میراث فرهنگی با اشاره به بحث تم پارك ها افزود: تم پارك ها از موضوعات بسیار اساسی در زمینه گردشگری هستند كه متأسفانه تنها در پارك مینیاتوری مشهد بوجود آمده است، این درحالیست كه یكی از اصول جهانی تولید تم پارك ها، ساخت آنها در خارج از شهر است.
دستهها: توریسم