عصر توریسم: رطوبت بنای تاریخی حمام كردشت متعلق به دوره صفویه و قاجاریه با سرامیك سبز مرمت شده بود حالا این بنا به همراه مجموعه اقامتی اش به مزایده گذاشته شده تا بلكه بهره بردار جدید آنرا جبران كند.
به گزارش عصر توریسم به نقل از مهر، مجموعه تاریخی كردشت در استان آذربایجان شرقی تنها حمام نیست بلكه مجموعه ای از بناهای تاریخی بهم پیوسته است كه به نام مجموعه كردشت شناخته شده است اما از آنجائیكه حمام آن بسیار زیباست همه اهالی این منطقه از لفظ حمام كردشت برای همه این مجموعه استفاده می نمایند.
در هر حال این مجموعه تاریخی مهجور افتاده است. از طرفی در منطقه آزاد ارس قرار گرفته و از جانب دیگر اداره كل میراث فرهنگی استان مسئول نگهداری از آن است همین طور صندوق حفظ و احیای آثار تاریخی این بنا را به مزایده گذاشته تا بخش خصوصی آنرا مرمت كرده و به بهره برداری برساند.
صندوق احیا برای این مجموعه كه كاربری آنرا خدماتی گردشگری بین راهی تعریف كرده است، قیمت پایه اجاره بهای ماهانه ده میلیون تومانی را محاسبه كرده كه البته با ضریب افزایش سالانه مطابق آخرین شاخص تورم اعلامی بانك مركزی محاسبه و اعمال می شود. مدت قرارداد آن نیز ۲۳ ساله خواهد بود كه شامل ۳۶ ماه دوره طراحی و مرمت و مدت باقی مانده مدت بهره برداری است. همین طور برآورد هزینه اجرای عملیات تكمیلی مرمت و آماده سازی احیای این بنای تایخی ۱۲ میلیارد تومان است.
تابلویی كه جلوی ورودی آن نصب شده اطلاعات زیادی از این بنای تاریخی به مخاطب نمی دهد ولی با وجود اشتباهات نوشتاری گوناگون در آن آمده: مجموعه تاریخی كردشت در دو دوره تاریخی یعنی عصر صفوی و قاجاریه در این مكان بنا شده است. آثاری مانند حمام تاریخی، چهارباغ، شاه نشین، یخچال، مسجد تاریخی غریب، كوشك در دوران صفوی بنا شده ولی بعدا در دوره قاجار به سبب وقوع جنگ های ایران و روسیه در زمان ولیعهدی عباس میرزا پسر فتحعلی شاه قاجار، ضمن مرمت آثار قبلی، بناهای دیگری همچون دیوار، برج باروها و اصطبل، انبار، ساخلوی نظامی و دروازه ها بنا شده اند.
مجموعه كردشت در جنوب رودخانه ارس جایی بین مرز ایران و نخجوان واقع شده است و می تواند میزبان توریستهایی باشد كه به نخجوان و یا ارمنستان می روند و یا از آنجا به ایران می آیند.
حمام این مجموعه كه دارای تزئینات گچ بری و نقاشی زیبایی است بسیار بزرگ بوده و دارای بخش های مختلفی است متاسفانه قبل از این كسانی كه آنرا مرمت كرده اند؛ از مصالحی بهره برده بودند كه متناسب با این بنا نیست. سنگ های مرمر سبز رنگ و كاشی و سرامیك هایی در این بنا به كار برده كه مرمت آنرا مضحك كرده است.
غیر از آن دخل و تصرف در ایجاد بخش های اضافه و تغییر كاربری بخش های دیگر حمام به این بنا لطمه زیادی وارد كرده است غیر از آن حالا این بنا در معرض تخریب ناشی از رطوبت قرار دارد به نحوی كه محدوده زیادی از دیوار و سقف های آن نم كشیده و یا به سبب اینكه مرمت نشده، در معرض ریزش قرار دارد.
از داخل این حمام تونلی وجود داشته كه به چهارباغ راه داشته است و در زمان های قدیم تر از این راه برای رفت و آمد نظامی ها استفاده می كردند طول آن زیاد است و شاید بعنوان یك راه مخفی كاربرد داشته است. چهارباغی كه این تونل به آن می رسد در واقع حالا شبیه به چهار باغچه است كه به خصوص در فصل پاییز جلوه زیبایی دارد و در چهار طرف حیاط مجموعه قرار گرفته است درست جلوی عمارت شاه نشین.
این عمارت حالا تزئینات زیادی ندارد و دیوارهای آن سفید شده است ولی همچنان بزرگ بوده و یك حوضچه زیبا در وسط آن دارد با پنجره های چوبی سرتاسری كه منظره اش به حیاط می رسد.
دورتا دور این مجموعه اتاق هست و البته یك مجموعه ای هم كه گویا كاربرد اقامتی داشته با مصالح جدید و سیمانی به آن اضافه شده ولی چون بودجه كافی برای تكمیل آن نبوده، رها شده است. ساختمانی كه هیچ سنخیتی با این بنای تاریخی ندارد.
منبع: عصر توریسم