عصر توریسم: مركزی بیل گردانی، آیینی سنتی پهلوانی است كه هرساله در آخر فروردین، با آغاز فصل زراعت در شهر نیم ور شهرستان محلات برگزار می شود، آئینی كه همچون دیگر آئین های باستانی از گزند كرونا در امان نماند.
این آیین باستانی كه قدمتی حدود دو هزار ساله دارد و به دوره زرتشتیان بازمی گردد، برای تشكر از آناهیتا(الهه آب) برگزار می شد و با ورود اسلام و تغییر در باورهای مذهبی مردم، این آیین به شكرانه كشاورزی و نعمت آب انجام شد و خوشبختانه برگزاری آن بعنوان آئینی كهن در این منطقه از ایران همچنان ادامه دارد.
قصه آیین بیلگردانی چنین است كه كشاورزان هر ساله در اواخر نخستین ماه از فصل بهار، مسیر جوی آب را كه از رودخانه قمرود(اناربار) سرچشمه می گرفت لایروبی می كردند، در آخر این لایروبی كه شاید چند روز به طول می انجامید، اهالی منطقه جشن می گرفتند و بیلگردانی می كردند.
طبق رسوم قدیم برای بیلگردانی، سه بیل در هم گره خورده در یك طرف و 4 بیل گره خورده در طرفی دیگر توسط پهلوانان روستا به دست گرفته شده و بالای سر چرخانده می شود و هر فردی كه بیشتری شمار چرخش بیل ها را داشته باشد، مشروط بر حفظ تعادل خود و بیل ها و انجام صحیح حركات در آخر برنده اعلام می شود.
این آیین كه تا امروز و در ایام پایانی فروردین ماه با استقبال گسترده بازدیدكنندگان و شركت كنندگان در نیم ور برگزار شده و در سال 1386 به ثبت ملی رسیده است هم از تیغ ممنوعیت تجمعی كرونا در امان نماند و جای خالی مردم در برگزاری این آیین در سال 99 باقی خواهد ماند، آئینی كه امسال ابتدا خبر از لغو آن شنیده شد ولی در نهایت شنیده شد كه بدون حضور مردم و تنها با حضور بیلگردانان در منطقه باستانی چارطاقی محلات برگزار شده است.
مدیركل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مركزی در گفت و گو با ایسنا درباب برگزاری این آئین، اظهار داشت: طبق رسم هر سال باید روزهای پایانی فروردین ماه آیین بیلگردانی در نیم ور برگزار می شد، اما متاسفانه امسال به سبب شیوع بیماری كرونا و با توجه به این كه این جشن تجمع مردم را به دنبال دارد، امكان برگزاری آن وجود نداشت.
علیرضا ایزدی با تاكید بر اینكه مسلما باید برای برگزاری چنین آئین هایی منتظر عادی شدن شرایط باشیم، به تعامل استان مركزی با سه استان دیگر همچون استان خوزستان برای برگزاری برخی رویدادهای فرهنگی و تاریخی اشاره نمود و اضافه كرد: طبق برنامه ریزی های انجام شده مقرر است با خروج از این بحران، شب های فرهنگی را بین این سه استان و استان مركزی برگزار نماییم كه یكی از برنامه ها می تواند برگزاری آیین بیلگردانی بعنوان آیین كهن و خاص استان باشد.
ایزدی اظهار داشت: اساسا نمی توان برگزاری چنین آیینی را از تقویم تاریخی استان در سال 99 حذف نمود، بنا بر این به فرصت و برنامه ای دیگر موكول خواهد شد.
به گزارش عصر توریسم به نقل از ایسنا، آیین بیلگردانی در كنار اینكه برای بیشتر مردم استان مركزی و همه اهالی نیم ور و محلات آیین و جشنی شناخته شده است، برای خیلی از مردم كشور نیز دارای جایگاه فرهنگی و تاریخی است و همین جایگاه موجب می شود كه هر ساله اواخر فروردین ماه برای دیدن این آئین راهی محلات كه البته یكی از مهمترین قطب های گردشگری استان مركزی است، بشوند، اما امسال این فرصت گردشگری هم برای گردشگران و هم برای شهرستان محلات بعنوان مقصد گردشگری از دست رفت.
حضور گردشگران اساسا پویایی اقتصادی گردشگری یك منطقه را به همراه دارد و در این روزهای قرنطینه كه صنعت گردشگری كشور به صورت كامل تعطیل می باشد، فعالان این عرصه خسارت بالایی را متحمل شده اند.
فرماندار محلات درباب از دست رفتن این فرصت به ایسنا اظهار داشت: شهرستان محلات یك شهرستان گردشگرپذیر استان مركزی است و در طول سال های اخیر به لحاظ پتانسیل های خاص خود مانند بناهای تاریخی، آبگرم، برگزاری آیین های كهن و باستانی مانند بیلگردانی، نمایشگاه های گل و گیاه، ماهیان زینتی و سنگ رتبه اول گردشگری را به خود مختص كرده است.
حسن قمری با اشاره به این پتانسیل های گردشگری كه منتهی به شكل گیری و راه اندازی زیرساخت ها و تاسیسات اقامتی شده است، اضافه كرد: متاسفانه به سبب شیوع بیماری كرونا و وضعیت كنونی، حوزه گردشگری شهرستان كاملا تعطیل شد و بیشترین لطمه اقتصادی به حوزه گردشگری وارد شد.
وی با اعلان اینكه صنعت گردشگری كشور و استان مركزی از شروع اسفندماه تا به امروز كاملا تعطیل بوده است در صورتیكه بعضی از صنایع و صنوف به صورت مقطعی فعال بوده اند، اظهار داشت: با توجه به این كه همه سفارش های بهداشتی به ماندن مردم در خانه و سفر نكردن ختم می شود، مسلما فعلا نمی توان چاره ای برای این صنعت اندیشید مگر اینكه دولت در صورت در نظرگرفتن بسته های حمایتی برای واحدهای تولیدی و صنایع و مشاغل لطمه دیده، صنعت گردشگری را نیز در اولویت قرار دهد.
فرماندار محلات اشاره كرد: باتوجه به صحبت وزیر میراث فرهنگی ظاهرا كمك به صنعت گردشگری جدی است و به محض عبور از بحران، بسته های حمایتی مدنظر قرار می گیرد و فعلا باید منتظر ماند و شرایط آینده و تصمیمات ملی را دید.
قمری درباب برگزاری آیین بیلگردانی در فرصتی دیگر بیان كرد: این آیین در واقع اختتام فروردین ماه و به جهت شكرگزاری آب و لایروبی جوی ها برای كشاورزی برگزار می شود، اما می توان در فرصت دیگری به صورت نمادین آن را برگزاری كرد.

منبع: