به گزارش عصر توریسم مسجد سلجوقی زواره ایزوگام شد و گچ بری های حدودا هزارساله آن با میخ زخمی شد.
به گزارش عصر توریسم به نقل از ایسنا، زواره از توابع شهرستان اردستان در استان اصفهان و در مجاورت کویر مرکزی ایران است که دو مسجد باارزش تاریخی دارد، مسجد جامع و پامنار که مسجد پامنار یا «بنکویه» زواره یکی از گنجینه های پرارزش و بی نظیر در دوران سلجوقیان معرفی شده که بنای آن ـ طبق مستندات میراث فرهنگی ـ به سال ۴۶۱ هجری قمری ساخته شد و در سال ۱۳۱۵ خورشیدی در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
با وجود ارزش و قدمت تاریخی مسجد زواره، اما مراقبت از آن به درستی انجام نمی شود؛ برپایه اطلاعات منتشرشده از اداره میراث فرهنگی استان اصفهان، حدود سال ۱۳۵۹ بخش هایی از این مسجد شامل گچ بری های نفیس بر اثر بی توجهی تخریب شد و به جای آن سالن اجتماعات ساخته شد. مسجد پامنار دارای هفت محراب تزیین شده با گچ بری های نفیس بود که سه محراب آن زیر گچ پنهان کرده بودند و شبستان زیرزمین مسجد هم پر شده بود، فقط یک محراب از این مسجد باقی مانده بود.
سال ۱۳۹۷ بعد از اعتراض مردم زواره نسبت به وضعیت این مسجد و خرابی آن، اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان اردستان برای احیا و بازسازی آن به سبک قدیمی اقدام نمود و با انجام مطالعات دیرینه شناسی و بیرون آوردن دو محراب تخریب شده و همینطور حذف الحاقات در سالن جدید مسجد، دو محراب زیر گچ رفته در آن سالن هم به دست آمد و هم اکنون هر شش محراب در مسجد قابل مشاهده می باشد. مسؤلان محلی میراث فرهنگی بعدها، تکمیل ساختمان مسجد پامنار زواره را وابسته به تأمین اعتبارات ملی دانستند.
حالا، بعد از گذشت سه سال از احیای بخش هایی از مسجد پامنار، احمد محیط طباطبایی ـ رئیس ایکوم ایران (کمیته ملی موزه های ایران) ـ که زواره زادگاه پدرش میرسیدمحمد محیط طباطبائی پژوهشگر ادبی، مورخ، منتقد و ادیب معاصر ایران است، تصاویری را از این مسجد سلجوقی در اختیار ایسنا قرار داده که نشان دهنده تخریب تدریجی و شاید ناآگاهانه این مسجد است.

بخش هایی از بام مسجد پامنار که بیشتر از ۹۸۰ سال قدمت دارد، ایزوگام شده است. محراب مسجد که گچ بری های نفیس و پرکاری دارد و تا کنون با وضعیت نسبتا خوبی بر جای باقی مانده بود، به خاطر نصب بنر، با میخ سوراخ شده است. بالای یکی از محراب ها هم ساعت دیجیتالی بزرگ و روی دیوار خشتی کناری آن کولر و تلویزیون نصب شده است.

از مسجد پامنار بعد از تخریب سال ۵۹، تعدادی ایوان، یک شبستان و چهار محراب، یک صحن و یک مناره به ارتفاع ۲۱ متر با کتیبه برجسته به خط کوفی باقی مانده است.

بافت زواره دارای تک بناهای بسیار شاخص از دوره های قبل از اسلام تا دوره های معاصر است که خانه های تاریخی منحصر به فرد، مسجد پامنار، مسجد جامع، حسینیه بزرگ و کوچک، بازار تاریخی، قلعه سنگ بست و یخچال و آب انبارهای خاص از شاخصه این بافت تاریخی است. سال ۱۳۹۸ میراث فرهنگی اصفهان عملیات مرمت بافت زواره را با مبلغی بالغ بر ۱۰۰ میلیون تومان، قبل از فرارسیدن فصل سرما انجام داد، اما این روزها بخش هایی از آن بافت رو به تخریب است.