عصر توریسم: پایگاه میراث جهانی بیابان لوت از توقف جاده سازی و فعالیت معدنی در کوه «ملک محمد» واقع در میراث جهانی لوت با حکم قضایی آگاهی داد.
به گزارش عصر توریسم به نقل از ایسنا، در هفته های گذشته جاده ای به طول ۹۰ کیلومتر و عرض چهار متر تا میانه بیابان لوت و کوه ملک محمد به انگیزه معدون کاوی کشیده شد. لوت سال ۱۳۹۵ بعنوان اولین اثر طبیعی ایران در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، در نتیجه هر گونه فعالیت در آن بدون استعلام و تایید و جلب نظر متولیان امکان پذیر نیست. در پایگاه میراث جهانی لوت، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت صنعت، وزارت کشور، نیروی انتظامی، سازمان جنگلها و مراتع، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان زمین شناسی و دیگر دستگاهها عضویت دارند، اما هیچ یک تا قبل از این درباره صدور مجوز معدن در دل یک اثر جهانی، مسؤولیتی نپذیرفته و واکنشی هم نشان نداده اند. پایگاه میراث جهانی لوت نیز اعلام نموده از جاده سازی و عملیات معدن کاوی غافل بوده و استعلامی از این پایگاه گرفته نشده و با دو هفته تأخیر و بعد از تعرض به این میراث جهانی، از ماجرا اطلاع پیدا کرده است.
در اطلاعیه ای که این پایگاه رسما منتشر نموده، ماجرا به این شکل شرح داده شده است: «پس از دریافت گزارش های واصله از فعالیت معدنی در کوه ملک محمد، با پیگیری های لازم و حضور تیم نظارتی پایگاه استان کرمان در محلِ کارگاه معدنی، حکم دستگاه قضایی در خصوص توقف هرگونه فعالیت معدنی به سرپرست مربوطه ابلاغ گردید. بدیهی است پیگیری های قانونی درباب لطمه های وارده و همین طور ابطال پروانه بهره برداری معدن ادامه خواهد داشت.
بر طبق ارزیابی تیم نظارتی پایگاه میراث جهانی بیابان لوت در استان کرمان، شروع جاده سازی و انتقال تجهیزات به محل از حدود دو هفته قبل شروع شده بود، اما عملیات اکتشاف و استخراج معدن در محل کوه ملک محمد تا کنون انجام نشده است. باتوجه به اینکه اقدام مربوطه بدون استعلام از پایگاه انجام شده و همین طور انتقال تجهیزات از مبادی اصلی ورود به عمق لوت صورت نگرفته است، اطلاع از موضوع هم برای پایگاه و هم برای تورهای گردشگری با تاخیر دوهفته ای همراه بود.
بدیهی است حفاظت از عرصه و حریم میراث جهانی بیابان لوت با مساحت بیش از ۴۰ هزار کیلومتر مربع و با محیطی بیش از ۹۶۰ کیلومتر بدون مشارکت همه ذی نفعان امکانپذیر نیست، پس در این راستا از تمام جوامع محلی، گردشگران، راهنمایان تور و حامیان این میراث جهانی دعوت می شود در صورت مشاهده هرگونه تخریب یا لطمه به ارزش های این اثر جهانی، موضوع را به پایگاه جهانی لوت برای پیگیری و اقدام لازم ارجاع دهند.
پایگاه میراث جهانی لوت در چند سال اخیر از ده ها استعلام و فعالیت معدنی در عرصه و حریم این میراث جهانی جلوگیری کرده و بر عدم وجود هرگونه مداخله انسانی لطمه رسان بمنظور حفظ ارزش های جهانی بیابان لوت تاکید داشته است، با وجود این، حفاظت و مدیریت یکپارچه میراث جهانی بیابان لوت نیازمند مشارکت مؤثر تمام ذی نفعان، ذی نفوذان، ذی ربطان و خصوصاً حامیان این اثر جهانی اعجاب انگیز است.»
جاده سازی و معدن کاوی در میراث جهانی لوت. این عکس را پایگاه میراث جهانی لوت منتشر نموده است
منبع: asretourism.ir