به گزارش عصر توریسم، از گیلان کتاب «خانه های تاریخی رشت» به قلم مهری شیرمحمدی در بازه زمانی سه ماهه به چاپ چهارم رسید.
مهری شیرمحمدی در گفتگو با خبرنگار ایسنا، در اینباره اظهار نمود: در این کتاب ۵۸ خانه تاریخی موجود در شهر رشت که شاخصه های معماری بومی کرانه دریای کاسپین را دارند، معرفی شده است و علاوه بر بازتعریف خصوصیت های معماری و مستندنگاری از خانه های تاریخی، با مالکان خانه ها هم مصاحبه شده و به شکلی تاریخ شفاهی رشت در چارچوب معرفی خانه تدوین شده است.
وی افزود: در سالهای اخیر، شناخت هویت های محلی شامل معرفی مفاخر، هنرمندان و بناهای تاریخی مورد استقبال قرار گرفته و رسانه های مجازی این امکان را می دهند که علاقه مندان، دیده ها و شنیده های خویش را از هویت های محلی بازنشر دهند.
شیرمحمدی با اشاره به اینکه این کتاب حاصل ۱۳ سال بازدید میدانی نگارنده از خانه های تاریخی باقیمانده از رشت قدیم است، اضافه کرد: در کشورهای توسعه یافته، صنعت توریسم و توسعه و کسب درآمد از آن، اولین مؤلفه در حوزه اقتصادی می باشد و خانه های تاریخی به جامانده از رشت قدیم، بهترین پتانسیل برای توسعه گردشگری مرکز استان است، ولی مورد بی مهری قرار گرفته و بعضاً مخروبه و رها شده اند.
وی ضمن اشاره به رونق اقتصادی گیلان و رشت در دوران صفویه و قاجاریه به واسطه تجارت پرسود ابریشم، اظهار داشت: خیلی از خانه های اربابی با معماری فاخر در رشت در همین دوران ساخته می شوند و به واسطه مهاجرت تجار استان ها و کشورهای مختلف و همینطور حضور اقوامی مانند ارامنه در گیلان، شاهد رواج نوعی معماری متفاوت در گیلان هستیم. تغییرات معماری در گیلان و تأثیر معماری قفقاز و نوعی معماری نئوکلاسیک اروپایی، بخصوص بعد از انقلاب مشروطه و دوره پهلوی، سرعت زیادی یافت.
شیرمحمدی بیان نمود: تا پیش از این، معماری گیلان کاملا متناسب با اقلیم منطقه بود و بعد از آن شاهد تأثیر معماری درون گرای استان های مرکزی مانند تزئینات گچ بری، آئینه کاری و… هستیم. با این حال، اسلوب های اقلیمی مانند بام سفال پوش، کرسی چینی بشکل گربه رو یا زیرزمین، تلار، سنگ فرش حیاط و استفاده عمده از مصالح چوب را همچنان در معماری گیلان شاهد می باشیم.
نویسنده کتاب «خانه های تاریخی رشت» با اظهار تاسف از تخریب خیلی از بناهای فاخر به بهانه ی نوسازی، اضافه کرد: با این وجود هنوز بناهای شاخص زیادی در بافت تاریخی رشت موجود است و امید است معرفی هویت های معماری در این کتاب باعث توجه سرمایه گذاران بخش خصوصی برای احیا و مرمت آن شود و شاهد توسعه گردشگری در مرکز استان گیلان باشیم.
چاپ نخست این کتاب در دی سال جاری منتشر گردید و در بازه زمانی سه ماهه به چاپ چهارم رسید.
منبع: عصر توریسم