عصر توریسم: یك استاد دانشگاه با تاكید بر اینكه تیستر واقعی در ایران نداریم اظهار داشت: افرادی كه در فضای مجازی خویش را سفیر خوراك معرفی می كنند دانشی درباره خوراك ایران ندارند و به سلامت انسان لطمه می زنند.
به گزارش عصر توریسم به نقل از مهر، علی زمانی استاد دانشگاه و دبیر علمی رویداد ایده بازار خوراك و نوشیدنی تحت نظر دانشگاه امیركبیر در نشست علمی كه شب گذشته با حضور اساتید علوم تغذیه برگزار گردید اظهار داشت: با وجود اینكه بیشتر از سه هزار نوع غذا در كشور ما شناسایی شده و نام مكتب آشپزی ایران در كنار مكتب آشپزی رومی و چینی از مهم ترین مكاتب آشپزی در جهان قرار دارد، گردشگری غذا همچنان ظرفیتی مغفول در كشور ما به حساب می آید. وی با اشاره به اینكه غذا می تواند سفیر فرهنگی مهمی برای معرفی ایران باشد، اضافه كرد: متأسفانه در این زمینه با خلأهای بسیاری روبه رو هستیم. با وجود اینكه تنوع خوراك در ایران دامنه گسترده ای دارد، اما این تنوع در منوی رستوران ها و هتل های كشور هنوز سهمی نبرده است. یكی از عوامل نداشتن منوی استاندارد است كه سبب شده رستوران ها نتوانند با مشتری خود ارتباط درست برقرار كنند، متأسفانه كارهای غیرحرفه ای و بدون پشتوانه علمی كه برخی از به اصطلاح آموزش دهنده های غذا، مثل مخلوط كردن پنیر پیتزا با كباب كوبیده و… تیشه به ریشهُ اصالت پخت كه یكی از اركان استاندارد سازی در جهت معرفی خوراكهای ایرانی به جهان است، زده است. وی ادامه داد: چرا علیرغم تنوع خوراك در ایران، گردشگر ها فقط باید چلوكباب و جوجه كباب و اندكی از خورشتهای ما را بشناسند؟ ما برنامه جامع و مدونی برای استانداردسازی منو، مهندسی آن و معرفی حرفه ای خوراكهای ایرانی به جهان نداریم. اگر سازمانهایی هم در این خصوص كاری انجام داده اند خالی از اشتباه نبوده و یا جامع نیستند. زمانی با اشاره به بروز پدیده های نوظهوری در ایران به نام «تیسترها» كه گاهی خویش را سفیر خوراك ایران هم معرفی می كنند، اظهار داشت: به جرئت می توان گفت در كشورمان تیستر واقعی نداریم و چهره هایی كه در سال های اخیر مثل قارچ در صفحات مجازی رشد كرده اند از اندك دانش لازم هم در این خصوص برخوردار نیستند. این استاد دانشگاه اظهار داشت: تیسترهای واقعی در دنیا سابقه ای حداقل چند ده ساله دارند. آنها كه عموماً بعنوان منتقد غذا هم شناخته می شوند، به جامعه شناسی غذا و فرهنگ خوراك آگاه اند، حواس پنج گانه سالمی دارند كه میتوانند در قضاوتشان به درستی از آن استفاده كنند، این افراد بدون در نظر گرفتن شاخص های شخصی و تنها با تاكید بر معیارهای علمی، درباره غذا اظهارنظر می كنند و مهم تر اینكه از مهارت نوشتن مقاله برخوردار می باشند. وی افزود: تیسترهای واقعی، سفیرهای فرهنگی صادقی هستند كه نه تنها برای نقدهای خود از صاحبان سرمایه و رستوران دارها پول نمی گیرند بلكه بعنوان چهره ای مستقل و حرفه ای ظاهر شده و مرجع قابل اعتمادی در جامعه شان به شمار می روند. این استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: بیشتر مردم نمی دانند كه تیسترهای واقعی باید از حواس پنج گانه سالمی برخوردار باشند و پیش از هرگونه اظهارنظر قطعی، خویش را به دانش كافی درباره غذا مجهز كرده باشند، همچون اینكه با فرهنگ خوراك آشنا باشند، زیبایی شناسی را درك كنند، نسبت به موقعیتی كه رستوران در آن قرارگرفته و مشتریانی كه به آن رجوع می كنند دانش كافی داشته باشند و برای سلامت و اصالت خوراك جایگاه ویژه ای قائل باشند. زمانی اظهار داشت: متأسفانه ضربه‏ های كه تیسترهای جعلی(فیك) به صنعت خوراك و نوشابه وارد كرده اند، فقط گریبان گیر رستوران دارها نیست، آنها با عملكرد اشتباه خود به سلامت غذا و گردشگری خوراك هم لطمه های جبران ناپذیری وارد كرده اند. در شرایطی كه یكی از عوامل خطرآفرین برای سلامتی انسان ها چاقی است و آمار اضافه وزن در ایران دو برابر میانگین جهانی است، تیسترهای جعلی(فیك) مستقیماً برنامه های غذایی را تبلیغ می كند كه نتیجه ای جز چاقی ندارد. آنها نه تنها دانشی درباره خوراك ایرانی و ملل ندارند، بلكه گاهی غذایی كه معرفی می كنند ملغمه ای از خوراكی هایی است كه از حداقل استاندارد كافی غذایی نیز، برخوردار نیست. این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه تیسترهای فیك معجزه نمی كنند، اضافه كرد: بزرگ ترین مشكل ما در گردشگری غذا «استانداردسازی و مهندسی منو» است، غذاهای محلی در جای جای ایران با دستورالعمل های متفاوتی طبخ می شوند، قلیه ماهی چابهار و بوشهر در عطر و طعم با هم تفاوتهایی دارند، آش دوغ و قرمه سبزی در بین اقوام مختلف دستور پخت مختلفی دارد و ما باید برای رسیدن به یك منوی فرهنگی مناسب در گام اول خوراك ایرانی را مهندسی نماییم. وی تاكید كرد: معرفی خوراك ایرانی به گردشگر های علاقه مند به گردشگری غذا با توسل به تیسترهای فیك امكان پذیر نیست، ما در این راه نیازمند برنامه مدون، جامع و حضور افراد متخصصی هستیم كه از دانش لازم برای این امر برخوردار باشند.