عصر توریسم: ایسنا/یزد شولی آش معروف یزدی ها با قدمت حداقل 500 سال در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است.
آش شولی، غذای محلی و مقوی یزدی ها است كه در فصول مختلف سال طبخ و با چاشنی های مختلف سرو می شود، بااینكه تاریخچه تولید شولی یزدی بسیار كهن است ولی تاریخ مدونی برای تولید آن وجود ندارد و تنها می توان برای تاریخ گذاری آن تنها به اطلاعات سینه به سینه ای اتكا كرد كه از این طریق می توان حداقل تاریخ ۵۰۰ ساله برای این آش سنتی یزدی در نظر گرفت.
«علی اصغر صمدیانی» معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد با اشاره به ثبت شیوه پخت شولی یزدی در لیست آثار ملی كشور، اظهار داشت: شولی معروف ترین آش یزدی است كه در عموم میهمانی های مردم یزد پخته و مصرف می شود، این آش عموماً عصرها بعنوان میان وعده استفاده می شود و جنبه وعده غذایی ندارد.
وی ادامه داد: این آش خواص درمانی بسیاری دارد و مردم یزد در فصول مختلف و برای درمان بیماری های مختلف از شولی با چاشنی های مختلف و سبزیجات مختلف استفاده می نمایند.
صمدیانی در ارتباط با تهیه این آش یزدی اظهار نمود: در تابستان های گرم و خشك یزد، شولی را با شلغم و مقداری نخود سالم یا نیم كوب و در زمستان های سوزناك و مرطوب آنرا با برگ چغندر بجای اسفناج طبخ داده و گاهی كدو زرد اضافه و از رب انار نیز برای چاشنی استفاده می نمایند.
معاون میراث فرهنگی استان، اضافه كرد: استان یزد تنوع غذایی بالایی باتوجه به اقلیم و آب و هوایش دارد كه آش ها، همچون ی این غذاهای مقوی و لذیذ به شمار می آیند.
برای تهیه شولی یزدی، ابتدا چغندر را پوست گرفته، سپس آنرا به صورت خلالی برش می دهیم و با مقداری آب روی حرارت شعله قرار می دهیم تا نیم پز شود، بعد از آن كه چغندر بطور كامل نیم پز شد سپس عدس و سبزی خرده شده را به آن اضافه می نماییم و صبر می نماییم تا كاملاً پخته شود.
سپس پیاز را سرخ كرده و نعناع و زرچوبه به آن اضافه می نماییم، حدود پنج لیوان آب را به آرد اضافه می نماییم و سپس با قاشق، كاملاً آنها را با هم مخلوط می نماییم، هنگامی كه سبزی و عدس كاملاً پخته شد نصف پیاز داغمان را اضافه می نماییم ومی گذاریم تا چند قُل بخورد.
سپس حدود چهار لیوان آب جوش به آش اضافه می نماییم و سپس آرد مخلوط شده با آب را به آرامی به آش اضافه می نماییم و بطور همزمان هم می زنیم تا آرد به صورت گلوله درنیاید، اگرآش خیلی غلیظ شد باز هم به آن آب اضافه می نماییم و به خوبی هم می زنیم تا غلظتی مانند آش سوپ به خود گیرد.
بعد از آن كه نمك و فلفل را به اندازه گفته شده به آش اضافه كردیم، به آن نعناع داغ و بقیه پیاز داغ همراه با سركه به آش اضافه می نماییم و می گذاریم چند قل بخورد تا بوی تند حاصل از سركه از بین برود و در مرحله آخر كمی شكر به شولی اضافه می شود.
البته در یزد آش گندم (حلیم)، آش ماش، آش شلغم، آش كلم، آش سمبوسك، آش عدس، آش كدو، آش آلو، آش آبغوره، آش انار و آش سبزی از دیگر آش های رایج هستند.

منبع: