عصر توریسم: ماجرای پیچیده ارتفاعِ غیرمجاز هتل در دست ساخت در كوچه ارفعی در محور فرهنگی تاریخی چهارباغ اصفهان هر چند توجه فعالان و متولیان میراثی را برانگیخته، اما داستانِ سه بُعدی این هتل امروز ضوابط میراث فرهنگی را زیر سوال برده و بنظر می رسد اراده ای قوی برای برطرف نمودن مشكلات دراین زمینه وجود ندارد.
از یک سو بیش از ۲۰ متر روی هتل در حال تکمیل بارگذاری شده است، از طرف دیگر شورای عالی معماری با طرحِ ویژه و ارتفاعِ غیرقانونی هتل مخالفت می کند و در بخش سوم این داستان پیچیده، میراث فرهنگی می گوید ماه ها قبل مغایر بودن این ارتفاع با ضوابط میراثی را اعلام نموده است.
به گزارش عصر توریسم به نقل از ایسنا، بیش از پنج ماه از انتشار خبرها درباره راه اندازی یک هتل در لایه دوم چهارباغ عباسی – کوچه ارفعی – با ارتفاع غیرابلاغی از طرف کمیسیون ماده ۵ و تصویب غیرکارشناسی آن در این کمیسیون می گذرد، هتلی که اسکلت بندی آن منظرِ محور فرهنگی تاریخی اصفهان را مخدوش کرده است، محوری که حداکثر ارتفاع بناهای قرارگرفته در آن نباید بیشتر از هشت متر باشد و عرصه و حریم تا شعاع ۱۰۰ متر باید از حداقل ارتفاع اثر تاریخی مجاور تجاوز نکند. بنا بر این هم کمیسیون شورای عالی معماری و شهرسازی با ارتفاعِ غیرابلاغیِ هتلِ در دست ساخت در لایه دوم چهارباغ عباسی با عنوانِ طرح ویژه چهارباغ اصفهان مخالفت کرده و از یک ماه گذشته، منتظرِ نظر متولیان میراث فرهنگی در این وزارتخانه است، ارتفاعی که منتظرِ پاسخِ میراث فرهنگی نمانده و تا کنون بیش از ۲۰ متر روی این هتل بارگذاری شده است.
هر چند متولیان میراثی در طول این زمان در گفت و گو با رسانه ها یا سکوت کرده یا این اقدام را بطور شفاهی غیرمجاز دانسته اند اما تا امروز و بگفته فعالان میراثی، هر چند دستورِ توقف موقت ساخت هتل گرفته شده، اما کار به مرور در حال انجام می باشد.
با این وجود ۲۹ شهریور امسال فرزانه صادق مالواجرد – معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران – در نامه ای به محمدحسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – درخواست کرده تا نظر صریح این وزارتخانه را درباره تغییر کاربری از طرح ویژه چهارباغ به خدمات پذیرایی و گردشگری» اعلام نماید.
وی در نامه خود نوشته است: «ضمن ارسال بند ۲۰ صورتجلسه کمیسیون ماده ۵ تاریخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۸ و بند ۶ صورت جلسه کمیسیون ماده ۵ تاریخ ۱۴ تیر امسال، شهر اصفهان به پیوست، موضوع تغییر کاربری از طرح ویژه چهارباغ به خدمات پذیرایی و گردشگری» با توجه به این که موضوع در کمیسیون مذکور بعنوان مغایرت اساسی اعلام شده و الان در دستور کار بررسی در دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری قرار گرفته است، و از طرفی باتوجه به قرارگیری پلاک مورد نظر در «محدوده محور تاریخی فرهنگی شهر اصفهان» خواهشمند است نظر صریح آن وزارتخانه درباب مصوبه فوق الذکر به این معاونت ارسال شود.»
پس از گذشت این مدت زمان، اکنون محمدحسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی – در گفت و گو با ایسنا، می گوید: پاسخ به این نامه را باید اداره کل حفاظت از محوطه ها و بناهای تاریخی بدهد.
از طرف دیگر، هادی احمدی – مدیرکل دفتر محوطه ها و بناهای تاریخی وزارتخانه میراث فرهنگی – در پاسخ به ایسنا می گوید: چند ماه قبل ما پاسخ به این پرسش را به شورای عالی معماری و شهرسازی و اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان و کمیسیون ماده پنج این استان اعلام نموده ایم که «این طرح مغایرت دارد.»
وی با بیان این که برمبنای آن اعلام تاکید شده که «تعداد طبقاتِ هتل با ضوابط میراثی مغایرت دارند»، ادامه می دهد: از طرف دیگر در موضوع چهارباغ متاسفانه شیطنت های زیادی شده است، نخست یک موافقت اولیه از قسمتی از اداره کل میراث فرهنگی و معاونت میراث استان اصفهان داده شده و بدون پیموده شدن مراحل قانونی برای استعلام از میراث فرهنگی، بر آن اساس شهرداریِ استان حقوقی مکتسبه برای درخواست کننده به وجود آورده است.
او با اشاره به این که حالا همه این موارد در حال بررسی است، اظهار می کند: از طرف دیگر متولیان شهری استان اصفهان ادعا کرده بود که ضوابط حریم به آنها ابلاغ نشده است، ابلاغیه ای که حدود ۲۰ سال قبل به میراث فرهنگیِ استان ابلاغ گردیده بود. هر چند در دوره ای که استان اصفهان استعلامی از ستاد درخواست کرده بود تا همه حرایم اعلام شوند، متاسفانه حریم این محوطه در آن اعلام نشده بود، اما مساله این است که سال ها قبل به میراث فرهنگی اعلام شده بود.
او اضافه می کند: هر چند در آن زمان سوابق به صورت مکانیزه وجود نداشته است و نمی توان گفت در فلان تاریخ به شما ابلاغ گردیده است، چون مکاتبات کاغذی بوده اند، اما با این وجود باید به این نکته نیز توجه کرد که «موافقت اصولی از طرف میراث فرهنگی» اصلا صادر نشده است.
بگفته احمدی، توسط معاونت سرمایه گذاری مجوزِ نقشه هتلی برای آغاز کار داده می شود تا بعد از آن استعلامات دیگر هم صورت گیرد، اما متاسفانه بدون انجام دیگر استعلام ها، شهرداری برای آن پرونه صادر کرده است.
مدیر کل محوطه ها و بناهای تاریخی با تاکید بر این که داستان پیش آمده برای چهارباغ اصفهان به یکی از پرونده های بسیار پیچیده در میراث فرهنگی تبدیل گشته است، اظهار می کند: با اقدامات انجام شده متاسفانه یک حق برای آن شخص به وجود آمده که حالا در همکاری میراث فرهنگی، دادستانی و مقامات اصفهان آن در حال تعدیل است.
وی همینطور از صدور حکم توقفِ موقت کار در این هتل در گذشته خبر می دهد اما ادامه یافتن کار مالک را به سبب موقت بودن این نوع حکم ها می داند که مدت زمان مشخصی دارند.
وی با این وجود از وظیفه دوگانه داخلیِ میراث فرهنگی یعنی «هتل سازی» از یک سو و «حفظ حرایم آثار تاریخی» خبر می دهد و می گوید: اساسا ما با ساخت هتل در هیچ نقطه ای مخالف نیستیم، کشور هم به آن نیاز دارد، اما از طرف دیگر نیاز به استعلام گرفتن از میراث فرهنگی برای ساخت همین هتل ها وجود دارد، اقدامی که برای اصفهان انجام نشده و بنا بر این برای متقاضی حق قانونی به وجود آورده است.
احمدی با این وجود از شورای عالی معماری و شهرسازی درخواست می کند تا با وضع یک طرحِ موضعی درباره همه محوطه ی چهارباغ، از وقوع باردیگر این نوع اتفاقات جلوگیری شود.
او تاکید می کند: در این شرایط ممکنست چنین اتفاقی بار دیگر تکرار شود، بنا بر این نیاز است تا یک طرح ویژه برای چهارباغ تهیه شود که به سمت احیای چهارباغ برود، نه این که ایجاد تراکم و توده گذاری های بزرگ رخ دهد.

منبع: