عصر توریسم: با الکترونیکی شدن پروسه صدور مجوزهای صنایع دستی و شتاب دهی و تسهیل امور این حوزه، 260 رشته از 299 رشته صنایع دستی فقط با ثبت نام و اعلام در سامانه، مجوز فعالیت می یابند.
به گزارش خبرنگار صنایع دستی ایرنا، دریافت مجوز و عبور از هفت خوان فرایندها و روندهای اداری مسیری طاقت فرسا برای شروع یک فعالیت تولیدی هنری آن هم در زمینه صنایع دستی و هنرهای سنتی است، هنرمندی که سالهای عمر خودرا برای آموزش یک رشته نزد استاد گذرانده جهت راه اندازی یک واحد تولیدی کارگاهی یا فروشگاه آثار مجبور بود زمان زیادی را برای دریافت مجوز فعالیت صرف کند.
گاهی هم این مسیر چنان خسته کننده بود که متقاضی نه فقط از فعالیت بلکه از این که سالهای عمر خودرا برای آموختن هنر ایرانی گذرانده بود پشیمان میشد، شاید این قسمت از شیوع ویروس کرونا را باید به فال نیک گرفت که مراجع صدور مجوز شتاب بیشتری برای تکمیل اجرای دولت الکترونیک بگیرند و از روندهای اداری و سنتی و قدیمی دست بکشند و امورات مردم را تسهیل کنند.
آنچه دولت سیزدهم در یک سال قبل بر آن تاکید داشت توسعه دولت الکترونیک است؛ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در طول این مدت با الکترونیکی کردن پروسه صدور مجوزهای صنایع دستی بمنظور شتاب دهی و تسهیل امور جاری به عنوان یک اقدام راهبردی، ۲۶۰ رشته از ۲۹۹ رشته صنایع دستی را از دریافت مجوز فعالیت معاف کرد و هنرمندان این رشته ها فقط با ثبت نام و اعلام در سامانه مربوطه، مجوز فعالیت خواهند داشت.

مسئولان وزارت میراث فرهنگی در طول یک سال قبل همیشه اعلام نمودند که هنرمندان و صنعتگران این ۲۶۰ رشته هنر سنتی و صنایع دستی که می توانند به عنوان مشاغل خانگی فعالیت کنند، واحد تولیدی و حتی فروشگاه آثار داشته باشند همین که در سامانه اعلام کنند، می توانند فعالیت خودرا به عنوان یک واحد تولیدی صنایع دستی شروع کنند.
این نوع رویکرد و اقدامات در حوزه گسترش زیرساخت های اجرائی دولت الکترونیک و استفاده گسترده از سامانه های اطلاعاتی منجر به کسب رتبه های برتر دولت الکترونیک توسط وزارت میراث فرهنگی در ارزیابی سازمان اداری و استخدامی و سازمان فناوری اطلاعات شد.
رونق فضای کسب وکار و اشتغال با ایجاد بازارهای دائمی، دوره ای و محلی صنایع دستی، تحریک تقاضا با طراحی کارت خرید اعتباری ۱۰ میلیون تومانی صنایع دستی ویژه ی کارمندان دولت با حمایت صندوق کارآفرینی امید به مبلغ ۳۲۰ میلیارد تومان، تجهیز و راه اندازی کارگاه های هنرهای سنتی، ایجاد، حفظ و صیانت از مشاغل خانگی با ارائه تسهیلات به آنان و احیاء و باززنده سازی بیست رشته فراموش شده هنرهای سنتی از قبیل: پلاس بافی، بخارایی دوزی و… از دیگر اقدامات دولت سیزدهم در بخش صنایع دستی است.

پرداخت۷۴ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به هنرمندان صنایع دستی
البته دولت سیزدهم برای پشتیبانی از فعالان صنایع دستی اعطای بسته های حمایتی را دستور کار قرار داد، برای اینکه حوزه صنایع دستی از خسارت های کرونا بی نصیب نبود، خیلی از کارگاه ها و فروشگاه ها در سه سال قبل تعطیل شد و بازارچه های فصلی و دائمی مانند هرسال برگزار نشدند، بااینکه در دوران کرونا فروش آنلاین محصولات کمی تسکین بخش بود، اما وزارت میراث فرهنگی در دولت سیزدهم از همان روزهای نخست یکی از اولویت های حمایتی خودرا کمک به هنرمندان و صنعتگران این حوزه که جامعه ای ۲.۵ میلیون نفری را می سازند، قرار داد.
در دوره ی جدید با حضور عزت الله ضرغامی در جایگاه وزیر، چهار محور حمایت و سامان دهی تولید، حفظ و ایجاد اشتغال، آموزش و ترویج، حفظ و صیانت صنایع دستی راهبرد وزارت میراث فرهنگی و مبنای کار مدیران این حوزه قرارگرفت که در همین چارچوب در یک سال قبل ۹میلیارد تومان تسهیلات بلاعوض و ۷۴ میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به هنرمندان، صنعتگران و تولیدکنندگان صنایع دستی پرداخت گردید.
یکی دیگر از دستاوردهای حوزه مدیریتی صنایع دستی، جلوگیری از حذف ماده ۱۴۲ قانون معافیت از بیمه و معافیت مالیات بر ارزش افزوده برای خانواده بزرگ صنایع دستی و همین طور تبدیل تعرفه برق و آب کارگاه های صنایع دستی از صنعتی به تجاری (۱۴۹۵ ریال) است؛ همین طور استفاده از بند الف تبصره ۱۸ هم دستاورد بزرگی برای حوزه صنایع دستی بود که وزارت میراث فرهنگی به عنوان نخستین دستگاه از این تبصره برای پشتیبانی از تولید و تحریک تقاضا بهره برد و در مجموع ۳۴۰میلیارد تومان به این حوزه اختصاص داده شد.

ارائه الگوی تجهیز خانه های ایرانی با صنایع دستی
تدوین و ابلاغ سند ملی گوهرسنگ ها یکی از دستاوردهای نهضت تفویض اختیار در قالب ثبت ملی شهرها و روستاهای صنایع دستی است، که گامی برای برندسازی و هویت بخشی به اصالت هنر سنتی در یک منطقه است، در طول یک سال قبل ۱۵ شهر و روستا ثبت ملی شده و الان این لیست به ۴۵ شهر و ۲۲ روستای ملی صنایع دستی رسیده است، این در حالیست که ۱۱ شهر و سه روستای ایران ثبت جهانی شده اند و پرونده سه شهر و روستای جدید صنایع دستی برای ثبت جهانی آماده است؛ این پروسه حالا به یک مطالبه عمومی در سراسر کشور تبدیل گشته است.
اعطای نشان اصالت به صنایع دستی فاخر یکی از اقدامات موثر و ادواری در این عرصه است؛ در یک سال قبل با اعطای ۵۲۵ مهر اصالت ملی، مجموع آثار دارای این نشان به ۳ هزار و ۵۲۲ اثر رسیده است؛ از طرفی با دریافت ۳۸ مهر اصالت بین المللی در مجموع ۸۴ اثر فاخر صنایع دستی ایران دارای این نشان معتبر شده اند.
در یک سال قبل برنامه تجاری سازی صنایع دستی در ۳۱ استان کشور شروع شده است که در طرح و ایده ای خلاق و همزمان با شروع طرح اقدام ملی مسکن در دولت سیزدهم دو خانه مسکونی با محصولات صنایع دستی ایرانی تجهیز و طراحی برای این طرح ملی ساخت مسکن الگوسازی شده است.
امسال بازارچه های نوروزی صنایع دستی بیش از ۱۲۳میلیارد تومان فروش داشت که نسبت به بازارهای صنایع دستی نسبت به سال ۹۸ رشد ۹۳درصدی و نسبت به سال پیش از آن نیز ۹۷ درصد رشد داشته است؛ این روند جایگاه صنایع دستی ایران را در زمینه بین الملل خصوصاً در غرب آسیا به عنوان کشور مرجع ارتقا داده است بطوریکه با درخواست وزیر فرهنگ قطر، مقرر است ایران تجارب خودرا در این عرصه، برای احیای صنایع دستی و هنرهای سنتی با این کشور به اشتراک بگذارد.

منبع: