عصر توریسم: ارزش ادبی نهج البلاغه را در حالی بررسی کردیم که از روایتگری فرشچیان در تابلوهای نقاشی اش از امام علی (ع) نوشتیم. روایتی از چگونه طلایی شدن گنبد حرم حضرت علی (ع) داشتیم و یادی از علاءالدین قاسمی تعزیه خوان مطرح کشور کردیم. در این میان اعلام گردید که تلویزیون برای آخر هفته چه فیلم هایی پخش می کند و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از 5 کار مهم دستگاه های فرهنگی در سال جدید گفت.
به گزارش عصر توریسم به نقل از ایسنا، چهارشنبه مصادف با شهادت امیرالمونین (ع) بود و به همین مناسبت نگاهی به ارزش ادبی نهج البلاغه داشتیم.
سید شریف رضی نهج البلاغه را در حدود سال ۴۰۰ هجری از گزیده خطبه ها، نامه ها و کلمات قصار امام علی (ع) فراهم آورد. وی در وجه تسمیه این اثر می گوید: «آن را نهج البلاغه نامیدم چون که درهای بلاغت را به روی ناظران می گشاید و جویندگان بلاغت را به هدف خویش نزدیک کرده و نیاز معلم، متعلم، مبلغ و زاهد را برآورده می کند.»

امام علی (ع) در ۴ تابلوی فرشچیان
صحنه های جنگ حق مقابل باطل، قلعه خیبر، نبرد با عمروبن عبدود و… همچون موضوعات مذهبی است که بارها توسط هنرمندان نگارگر و همین طور هنرمندان پرده نگار به تصویر کشیده شده است. اما همچون هنرمندانی که در زمینه مذهبی آثار قابل توجهی دارد، محمود فرشچیان است که ایسنا در گزارشی بطور خاص به روایت گری این هنرمند از حضرت علی (ع) با محوریت چهار تابلو از او می پردازد.
فرشچیان در سه تابلوی «مولود کعبه»، «غدیر خم» و «پناه» سه مقطع از زندگی امام علی (ع) را به تصویر کشیده است، همین طور در اثری به نام شهادت فرشچیان روایتی تلخ از شهادت امام علی (ع) در مسجد کوفه به دست ابن ملجم ملعون را نشان میدهد.

گنبد حرم امام علی (ع) چرا طلایی شد؟
در ادامه از گنبدهای حرم حضرت علی (ع) نوشتیم؛ گنبدهایی که حدود ۲۸۰ سال پیش طلایی شدند. در آن زمان وقتی نادرشاه افشار به زیارت نجف رفت، فرمان داد کاشی های سبزرنگ صفوی گنبد و دو گلدسته حرم امام علی (ع) را که به جامانده از معماری شیخ بهایی بودند، با خشت های طلا جایگزین کنند. بدین سان گنبد که تا قبل از آن، پوشش کاشی کاری داشت، طلاکاری شد.
تعمیر و طلاکاری گنبد، گلدسته ها و ایوان حرم هزینه سنگینی داشت، با اینحال نادرشاه علاوه بر تامین آن، هدایایی به خزانه علوی پیشکش کرد که می گویند هنوز در خزانه مانده است. رضیه بیگم، همسر نادرشاه افشار نیز در این نوسازی دستی داشت. وقفی کرد که خرج کاشی های آستان از آن محل تامین شد.

چهره و صدایی که در شب های قدر به یادش هستیم
شب های قدر امسال را در حالی سپری می نماییم که جای خالی علاءالدین قاسمی، یکی از هنرمندان مطرح تعزیه کشورمان خالی است. علاءالدین قاسمی از هنرمندان شناخته شده تعزیه بود که اتفاقا فقط در مناسبت های شناخته شده تعزیه های مشهور را اجرا نمی کرد. او تسلطی کامل به انواع مجالس تعزیه و تعزیه های غریب داشت، با این همه اهل فن او را بواسطه شهادت خوانی اش می شناختند.

نمایشگاه آثار معرق فلز مس در «ماه بندگی»
در این میان، نسرین رحیمی ۲۲ اثر شامل تابلوهای معرق فلز مس را در نمایشگاه «ماه بندگی» به مناسبت ماه رمضان در نگارخانه معرفت به معرض نمایش گذاشته است. این نمایشگاه که شامل آثار خطی و مذهبی با پتینه آبی فیروزه ای است از چهارشنبه تا پنج اردیبهشت ماه همه روزه جز روزهای تعطیل از ساعت ۸ تا ۱۶ میزبان هنرمندان و دیگر دوستداران هنر خواهد بود.

نان ویژه شب های قدر
هانی رستگاران ــ مسؤول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان ـ نیز از نان محلی سمنانی ها که ویژه شب های قدر پخته می شود، به ایسنا گفت. «گولاچ» نان محلی و نذری سمنانی هاست که در آیین «برات» که در شب های قدر برگزار می شود، برای شادی روح اموات خیرات می شود.
این نان نذری با شماره ۱۱۱۵ به نام «گولاچ، مهارت نان سنتی آئین برات در سمنان و مهارت پخت آن» در تاریخ ۳۰ دی ماه سال ۱۳۹۴ در لیست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.

تلویزیون تعطیلات آخر هفته چه فیلم هایی پخش می کند؟
همین طور تلویزیون برای تعطیلات آخر هفته و شهادت امیرالمومنین (ع) ۳۸ فیلم سینمایی، تلویزیونی و انیمیشن آماده پخش کرده است.
«فرحه»، «تک تیراندازها»، «گروه وینگز بر فراز اورست»، «شکار اشباح»، «در برابر یخ»، «بلوگا»، «اشیا از آنچه در آینه می بینید به شما نزدیکترند»، «دنیای مخفی آریتی»، «سی و سه روز»، «بیست میلیون مایل به زمین»، «شب»، «سجده بر آب»، «درسواوزلا»، «از کرخه تا راین»، «غرق شده در ساحل»، «گمشده و عشق»، «جزئیات کوچک»، «گاو و زندانی»، «آخرین گناه»، «وزیر»، «بازمانده»، «ارباب جنگ»، «در گرمای شب»، «ابو زینب»، «سرزمین فراوانی»، «حامی گرگ»، «بقایای روز»، «در هم شکسته»، «لکنت»، «افسانه آرش»، «برج»، «دستان فرشته»، «تنگنا»، «طوفان سفید»، «ناسازگار»، «چشمان آبی زهرا»، «گاندی»، «۴۷ رونین» و «کتاب جنگل» همچون فیلم هایی هستند که چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه، ۲۳، ۲۴ و ۲۵ فروردین ماه مصادف با شهادت امام علی (ع)، دومین شب قدر و روز قدس از شبکه های سیما روی آنتن می روند.

۵ کار مهم دستگاه های فرهنگی در سال جدید
از سویی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در تازه ترین نوشته خود در فضای مجازی رویکرد های اصلی شورای فرهنگ عمومی کشور در سال جدید را در پنج حوزه خلاصه کرد.
بر این اساس، مطالبی از قبیل «فرهنگ کار و تولید»، «زیست عفیفانه»، «امید به آینده و اعتماد به نفس ملی»، «پرهیز از اسراف و تجمل» و «افزایش سرانه تولید و مصرف فرهنگی بهینه» شاخص هایی هستند که به عنوان اولویت های کار دستگاه های فرهنگی در سال ۱۴۰۲ اعلام و تمام برنامه ریزی ها برای ارتقا این پنج حوزه به کار گرفته خواهد شد.

رئیس داوران هفته منتقدان کن انتخاب شد
از دیگر خبرهای روز این بود که «آدری دیوان»، کارگردان برنده شیر طلایی ونیز در سال ۲۰۲۱، به عنوان رییس هیات داوران شصت و دومین بخش هفته منتقدان کن برگزیده شد. «اودری دیوان» که قبل از این یک روزنامه نگار بوده، نخستین فیلم خودرا با عنوان «از دست دادن آن» در سال ۲۰۱۹ ساخت و دو سال بعد با درام سقط جنین «اتفاق» در سال ۲۰۲۱ جایزه بهترین فیلم جشنواره ونیز را به خانه برد. او بعد از «انیس واردا» (که در سال ۱۹۸۵ برای «ولگرد» برنده شیر طلای ونیز شد شد) و «کلوئی ژائو» برنده ونیز در سال ۲۰۲۰ با فیلم «سرزمین آواره ها»، سومین برنده جایزه اول جشنواره ونیز در تاریخ این رویداد سینمایی به حساب می آید.
هفتاد و ششمین دوره جشنواره فیلم کن از تاریخ ۱۶ تا ۲۷ می سال ۲۰۲۳ (۲۶ اردیبهشت تا ۶ خرداد ۱۴۰۲) برگزار می گردد.

منبع:

دسته‌ها: توریسم